KOBİ’lerin büyüme potansiyellerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları bilgi ve becerileri kazanmalarına odaklanan İşimi Yönetebiliyorum Programı’nın beşinci yılındaki üçüncü etkinliği İzmir’de gerçekleşti. Finansmana erişim, bütçe yönetimi, yapısal olmayan risklere karşı dayanıklılık, uluslararası ticaret ve e-ihracat ile e-ticaret konularının ele alındığı programda ayrıca mikro ve küçük işletme sahiplerinin kapasitelerinin çok yönlü geliştirilmesine katkı sunmak için hazırlanan ve başvuru tarihi 16 Ekim’de sona erecek olan Rehberim Ol Mentorluk Programı hakkında da bilgi verildi.
İzmir, 4 Ekim 2023 – Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Visa ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığında, 30 banka ve e-para kuruluşunun desteğiyle 2019 yılında hayata geçirilen İşimi Yönetebiliyorum Programı, beşinci faaliyet döneminde Anadolu’daki KOBİ’ler ile buluşmaya İzmir’de devam etti.
KOBİ’lerin büyüme potansiyellerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları bilgi ve becerileri kazanmalarına destek olmak amacıyla düzenlenen programın yeni dönemdeki üçüncü etkinliği Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) ev sahipliğinde düzenlendi. Etkinliğe, iş dünyasının yanı sıra kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katılım gösterdi.
Emine Erdem: “Büyük girişim ve yeniliklerin arkasında KOBİ’lerimiz bulunuyor”
Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emine Erdem, “Bugün tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bütün büyük firmaların, birçok girişimin, yeniliğin ve patentin arkasında, kısıtlı imkanlarla ancak büyük vizyonlarla kurulan KOBİ’lerimiz bulunuyor. Dolayısıyla bu üç kulvarda da en kararlı adımlarla koşanların KOBİ’lerimiz olduğuna inanıyoruz. Bu inancımız, KOBİ’lerimizi dijital, yeşil ve toplumsal dönüşümün odağına alan İşimi Yönetebiliyorum Programı’nın da temelini oluşturuyor. Programımızın bundan sonraki ana hedefi de KOBİ’lerimizin tüm dünyada yaşanan baş döndürücü değişimin hızına adapte olmasını sağlamak” dedi.
Mehmet Ali Kasalı: “Eğitimlerde ‘işimi yönetebiliyorum’ diyebilmenin anahtarını veriyoruz”
İşimi Yönetebiliyorum Programı ile Ege Bölgesi ve İzmir’deki girişimci ve KOBİ’lere ulaşmayı hedeflediklerini dile getiren BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı ise finansmana ulaşmanın zorlu olduğu bir ortamda enflasyon hesabını doğru yaparak firmaların nefes alabilirliğini sağlamanın çok büyük bir yetenek haline geldiğini söyledi. Böylesi bir dalgalı denizde stok eritmeden, enflasyonun aşındırıcı etkisini hesaba katarak karlılık sağlamanın, üretmek ve istihdam yaratmanın çok zor olduğuna dikkat çeken Kasalı, “İşte burada işinizi yönetiyor olmanız lazım. Bu eğitimlerde alanındaki yetkin isimler, ‘işimi yönetebiliyorum’ diyebilmenin anahtarını size vermeye hazırlanıyor” diye konuştu.
Finansmana erişimden e-ihracata KOBİ’lere özel eğitimler
Açılış konuşmalarının ardından programın seminer ve eğitim bölümüne geçildi. Dimes A.Ş. Genel Müdürü Ozan Diren “Dimes’in Markalaşma Hikayesi”ni anlatırken, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Yanık “İşletmelerin Finansmana Erişim ve Bütçe Yönetimi Serüveni”; Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış “İşletmelerde Yapısal Olmayan Risklere Karşı Dayanıklılık”; Vakko Holding Uluslararası Satış ve İş Geliştirme Direktörü Meltem Polat “Uluslararası Ticaret ve E-İhracat”; IdeaSoft Satış Direktörü Zekeriya Ateş ise “E-Ticaret Yönetimi” hakkında bilgi verdi.
Rehberim Ol Mentorluk Programı tanıtıldı
Etkinlikte ayrıca mikro ve küçük işletme sahiplerinin kapasitelerinin çok yönlü geliştirilmesine, e-ticareti aktif kullanmalarına ve e-ticaret faaliyetlerini artırmalarına destek olmak için düzenlenen ve hibrit olarak hazırlanan “Rehberim Ol Mentorluk Programı” hakkında de bilgi verildi. Katılımcıların en az üçte birinin deprem bölgesinden olmasının hedeflendiği programın son başvuru tarihi ise 16 Ekim.
Dört yılda 4.166 KOBİ’ye erişim, 320 KOBİ’ye ücretsiz danışmanlık
Beşinci dönemi devam eden İşimi Yönetebiliyorum Programı’nın ilk dört yılında çevrim içi ve yüz yüze eğitimlerle Türkiye’nin farklı illerinde 4.166 KOBİ temsilcisine erişildi. 320 KOBİ’ye ise dijitalleşme destekleri kapsamında ücretsiz e-ticaret ve e-ihracat altyapısı ve dijital pazarlama danışmanlığı sağlandı.
Proje kapsamında yapılan çalışmalar ve araştırmalar ile KOBİ’lerin ihtiyaçlarına göre geliştirilen eğitim içerikleri ve desteklere bu yıl da devam edilecek. Sahada yapılan eğitimlerde KOBİ’lerden alınan talepler doğrultusunda finans, pazarlama, dijitalleşme, yönetim, kurumsallaşma gibi alanlarda koçluk destekleri planlanıyor.
Daha fazla bilgi için:
Zişan Eda Gökalp, TÜRKONFED Kurumsal İletişim Yöneticisi, 0537 391 22 43 egokalp@turkonfed.org / www.turkonfed.org / info@turkonfed.org
Murat Şahin, BASİFED Basın Danışmanı, 0542 246 88 33 / siiriletisimajansi@gmail.com
Bahar Paykoç, UNDP Türkiye, bahar.paykoc@undp.org
****
Çatısı altında 30 federasyon ve ulusal-uluslararası 334 üye dernek üzerinden 60 bini aşkın şirket yer alan TÜRKONFED, üye tabanı ile toplam (enerji dışı) dış ticaretin yüzde 83’ünü, tarım ve kamu dışı kayıtlı istihdamın yaklaşık yüzde 55’ini sağlamaktadır. İstanbul, Batı Anadolu, Marmara ve İç Anadolu, Trakya, Batı Karadeniz, Orta Karadeniz, Orta Anadolu, Kuzey Anadolu, Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Güney Ege, Doğu Marmara, Batı Akdeniz, Doğu Akdeniz, Güney Marmara, Çukurova, Kuzey Marmara, Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Güneydoğu, Zafer, İpekyolu, Kapadokya, Mevlana, Doğu, Serhat, Dicle ve Fırat Sanayici ve İşadamları Federasyonu’nun yanı sıra Sektörel Dernekler Federasyonu, Moda ve Hazır Giyim Federasyonu, Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu da TÜRKONFED üyeleridir. TÜRKONFED, Avrupalı KOBİ’lerin çatı örgütü olan ve 12 milyon firma ve 55 milyon çalışanı temsil eden Avrupa KOBİ Birliği (SMEunited) üyesidir.
UNDP, krizlere dayanıklı toplumlar inşa etmek ve herkes için yaşam kalitesini yükseltecek türden büyümeyi artırarak sürdürmek amacıyla toplumun her kesiminden insanlarla ortaklık kuruyor. Sahada 177 ülke ve bölgede, güçlü bireyler ve güçlü toplumların oluşturulmasına katkı sağlayacak küresel perspektif ve yerel içgörüler sunuyoruz. tr.undp.org